Mobiele menu knopZoek knop
Nieuws - Menu:

Archief tekenradar.nl

Deze zomer veel tekenbeten verwacht

Naar verwachting zullen komende maand een half miljoen mensen door een teek gebeten worden. Afgelopen maand werden aanzienlijk meer tekenbeten gemeld via Tekenradar.nl dan in eerdere jaren. Teken kunnen met een beet de ziekte van Lyme overbrengen. Het is daarom belangrijk dat mensen zich na een bezoek ‘in het groen’ goed controleren op tekenbeten. Mensen die toch de ziekte van Lyme oplopen, kunnen meedoen aan het onderzoek naar langdurige klachten na Lyme. De gezondheid van de deelnemers wordt een jaar lang gevolgd. Dit jaar kunnen nog 500 mensen meedoen aan het onderzoek.

Lees verder

Tweede jaar op rij een recordaantal teken gevangen

Voor het tweede jaar op rij is er door vrijwilligers een recordaantal teken gevangen op 12 vaste tekenvanglocaties. In totaal zijn er 17.400 teken gevangen. Vorig jaar waren dat er 16.800. Van de drie levensstadia namen vooral de larven sterk in aantal toe, terwijl het aantal gevangen nimfen juist lager lag dan in 2013. In combinatie met het grote aantal muizen afgelopen jaar, de belangrijkste gastheer van de teek, kan dit jaar juist het aantal nimfen hoog uitkomen. Nimfen veroorzaken de meeste tekenbeten. De meerdaagse tekenactiviteitsverwachting op Tekenradar.nl geeft aan dat het tekenseizoen weer begint. In grote delen van het land staat de verwachting op ‘Zeer hoog’. We roepen op om tekenbeten te melden op Tekenradar.nl en mee te doen met het onderzoek. Het onderzoek wordt vanaf dit weekend sterk uitgebreid. Mensen van 18 jaar of ouder die gaan beginnen met een antibioticakuur tegen de ziekte van Lyme kunnen zich aanmelden via de (huis)arts of via Tekenradar.nl.

Lees verder

Recordaantal teken gevangen in 2013

In 2013 werden op 11 vaste locaties in Nederland in totaal 16.500 teken gevangen. Over de afgelopen 7 jaar neemt het jaarlijks aantal gevangen teken toe, met in 2013 het hoogste aantal sinds 2006. Via Tekenradar.nl werden bijna 9.000 tekenbeten gemeld en werden 1.500 teken naar het RIVM opgestuurd. Daarvan bleek 20 procent de Borrelia-bacterie bij zich te dragen. Twee procent van de mensen die een teek opstuurden kreeg de ziekte van Lyme.

Lees verder

Tekenactiviteit verder omlaag

Doordat de temperaturen in de komende periode verder zullen dalen neemt de tekenactiviteit verder af tot het laagste niveau, zo blijkt uit Tekenradar.nl. Zo’n tien procent van de teken is echter nog op zoek naar bloed.

Lees verder