Mobiele menu knopZoek knop
Nieuws - Menu:

Minder tekenbeten gemeld dan verwacht in droge juli maand

Het aantal meldingen van tekenbeten daalde de afgelopen drie weken bijzonder hard. Om uitdroging te voorkomen, verstoppen teken zich beter, maar ook bij dit warme weer zijn ze actief. Blijf dus op tekenbeten letten als je verkoeling zoekt in het bos, in de duinen of in het park.

 

ground-753070_1920Als het droog is verstoppen teken zich beter om uitdroging te voorkomen. Toch kun je ook in droge periodes nog tekenbeten oplopen.

In juli en juni krijgen onderzoekers van het RIVM en Wageningen University via tekenradar.nl altijd de meeste tekenbeetmeldingen binnen. “In deze twee maanden lopen we in Nederland elk jaar meer dan 500.000 tekenbeten op. Ook dit jaar kregen we in juni heel veel meldingen binnen, maar drie weken geleden daalde dat aantal opeens heel sterk”, vertelt Kees van den Wijngaard, epidemioloog bij het RIVM.

 

Nog steeds veel meldingen

Wie naar het bos, de duinen of het park gaat loopt nog steeds kans op een tekenbeet. Er worden namelijk net zo veel tekenbeten gemeld als in een gemiddeld voorjaar: wekelijks lopen duizenden mensen nog een tekenbeet op. Alert blijven op tekenbeten blijft dus belangrijk.

 

Teken en droogte

Van den Wijngaard: “Midden in de zomer zien we meestal meer tekenactiviteit. Het aantal meldingen op tekenradar.nl was de afgelopen twee weken echter bijna twee derde lager ten opzichte van dezelfde periode in de voorgaande jaren.”

grafiek_TBperweek_v2Aantal tekenbeetmeldingen per week ontvangen via Tekenradar.nl in 2018 vergeleken met het 5-jaarsgemiddelde.

Wellicht zoeken meer mensen verkoeling in het zwembad of het terras, maar bekend is dat teken uitdroging vermijden door bij heel warm en droog weer dieper in de strooisellaag te kruipen. Toch zijn teken nog actief met dit weer en kan je nog steeds gebeten worden door een teek.

 

Blijf controleren op tekenbeten!

Ben je in het ‘groen’ geweest, controleer jezelf daarna dan op tekenbeten. Ondanks de daling worden nog steeds duizenden mensen per week door teken gebeten. Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. Kijk op rivm.nl/tekenbeet hoe je het best een teek kunt verwijderen.

 

foto-teekEen teek vastgebeten in de huid

Meedoen aan onderzoek

Jaarlijks lopen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten op, waardoor 27.000 mensen de ziekte van Lyme krijgen. Het RIVM doet onderzoek naar lyme en andere tekenbeetziekten. Kinderen en volwassenen met lyme kunnen meedoen aan dit onderzoek door zich aan te melden op www.tekenradar.nl bij de start van een antibioticabehandeling. Ook volwassenen met plotselinge koorts na een tekenbeet kunnen zich op deze site aanmelden voor het onderzoek.

 

Kijk voor meer informatie op rivm.nl/tekenbeet, expertisecentrumlyme.nl  en tekenradar.nl.

Naar overzicht