Mobiele menu knopZoek knop
Nieuws - Menu:

Neem jij een teek mee terug van je zomervakantie?

Onderzoeksorganisatie ZonMw vraagt om alertheid op tekenbeten tijdens de zomervakantie. De kans is niet heel groot maar teken kunnen ziekten veroorzaken met vervelende gevolgen. Zorg er dus voor dat je geen lyme of andere ziekten die teken overdragen, als souvenir mee terug neemt.

 

ZonMw fotoControleer op tekenbeten, ook tijdens de vakantie.

 

Lymeziekte

De meest voorkomende tekenoverdraagbare ziekte in Nederland is de ziekte van Lyme. Jaarlijks lopen mensen meer dan een miljoen tekenbeten op. Hierdoor krijgen 27.000 mensen lymeziekte. Daarvan houden 1000 tot 2500 mensen langdurig klachten, ook na behandeling; zonder dat bekend is hoe dat komt. ZonMw heeft samen met alle betrokken partijen een actieplan opgesteld, waaruit onderzoeksprojecten zijn voortgekomen om de kennis over de diagnose en het verloop van lymeziekte te vergroten. Volwassenen en kinderen met een rode ring of vlek na een tekenbeet kunnen zich voor deze onderzoeken aanmelden via tekenradar.nl.

 

Koorts na een tekenbeet

Naast de verwekker van lymeziekte zijn teken in Nederland regelmatig besmet met verschillende andere bacteriën, parasieten en virussen. Bij mensen met koorts na een tekenbeet wordt sinds kort actief gezocht naar deze ziekteverwekkers. Hierdoor kunnen diagnostische tests om deze verwekkers aan te tonen verbeterd worden. Mensen kunnen meedoen aan dit onderzoek door koorts na een tekenbeet te melden op tekenradar.nl.

 

Voorbeelden van tekenEen vrouwtjes teek en een tekennimf.

Ga goed voorbereid op vakantie

Recent was in het nieuws dat deze zomer veel teken worden verwacht. Ga dus goed voorbereid op vakantie:

  • kijk op tekenradar.nl voor recente meldingen van tekenbeten en lyme in Nederland
  • neem een tekenkaart of -tang mee om een teek te verwijderen
  • gebruik DEET

Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. Kijk op rivm.nl/tekenbeet hoe je het best een teek kunt verwijderen.

 

Lees hier het volledige bericht van ZonMw.

 

Kijk voor meer informatie ook op rivm.nl/tekenbeet, www.expertisecentrumlyme.nl en tekenradar.nl.

 

 

 

Naar overzicht