Mobiele menu knopZoek knop
Nieuws - Menu:

Nieuw onderzoek naar koorts na een tekenbeet

Bericht van het AMC en RIVM

 

Teken kunnen naast de bekende lymebacterie veel meer ziekteverwekkers overbrengen. Om vast te stellen hoe vaak deze ziekteverwekkers na een tekenbeet tot ziekte leiden, begint het AMC vandaag samen met het RIVM aan een landelijk onderzoek. Mensen met plotselinge koorts na een tekenbeet kunnen zich hiervoor aanmelden.

 

Met het landelijke Pandora-onderzoek willen wetenschappers meer inzicht krijgen in andere tekenbeetziekten dan Lymeziekte. Iedereen van 16 jaar of ouder die binnen vier weken na een tekenbeet koorts krijgt, kan zich vanaf vandaag aanmelden via www.tekenradar.nl of via de (huis)arts. De gezondheid van de deelnemers wordt een jaar lang gevolgd.

 

foto-teekEen teek vastgebeten in de huidAndere tekenbeetziekten

Ruim één miljoen mensen loopt jaarlijks in Nederland een tekenbeet op en 27.000 van hen krijgt lymeziekte. Behalve de lymebacterie zitten er vaak ook andere ziekteverwekkers in teken, zoals parasieten, bacteriën en virussen. Besmetting daarmee kan enkele dagen tot weken na de tekenbeet klachten veroorzaken, zoals koorts en andere griepachtige verschijnselen. Het is nog niet bekend hoe vaak een tekenbeet in Nederland tot deze klachten leidt, hoe ernstig de klachten zijn, en of ze de ziekte van Lyme beïnvloeden.

 

Voorbeelden van tekenEen vrouwtjes teek en een teken-nimf Een teek? Pak ‘m beet!

Van 16 tot en met 22 april is het De week van de Teek waarin aandacht wordt gevraagd voor tekenbeten en tekenbeetziekten. Ben je in het bos, de duinen of in het park geweest, of heb je in de tuin gewerkt, controleer dan daarna op tekenbeten. Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet 3 maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een rode ringvormige uitslag ziet, koorts ontwikkelt, of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.  


 

Publieksinformatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme is te vinden op www.expertisecentrumlyme.nl en www.tekenradar.nl. Daar staat ook de actuele verwachte tekenactiviteit en kunnen mensen tekenbeten, lymeziekte en koorts na een tekenbeet melden.

 

Tekenradar met koortsknopMensen met koorts na een tekenbeet kunnen zich aanmelden voor het onderzoek op www.tekenradar.nl

 

Naar overzicht