Mobiele menu knopZoek knop
Nieuws - Menu:

‘Nieuwe’ bacterie in vier procent van Nederlandse teken

Het RIVM heeft vastgesteld dat Borrelia miyamotoi teruggevonden kan worden in vier procent van de teken die worden ingestuurd via Tekenradar.nl. Ter vergelijking: voor Borrelia burgdorferi, de soort die de ziekte van Lyme veroorzaakt, is dat 22 procent. Op de bijgevoegde kaart is te zien dat Borrelia miyamotoi verspreid over heel Nederland voorkomt.

 

Op het AMC is vorig jaar een patiënt met een sterk verzwakt afweersysteem behandeld, die na een beet van een teek was besmet met Borrelia miyamotoi. Nog niet eerder werd in Nederlandse patiënten deze Borrelia-soort gevonden. Het verslag van de behandeling van de man is 17 Augustus verschenen als case report in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

 

Tot voor kort was het niet bekend dat mensen in Nederland door tekenbeten worden blootgesteld aan deze nieuwe bacterie. Er is meer onderzoek nodig om te achterhalen of de bacterie ook in Nederland ziekte kan veroorzaken bij personen met een normaal functionerend afweersysteem. Bron: AMC/RIVM; klik hier voor het originele persbericht.

 

PersperichtMiyamotoiDEF2Spreidingskaart van teken besmet met Borrelia burgdorferi en/of Borrelia miyamotoi. De teken zijn verzameld via online gemelde tekenbeten op Tekenradar.nl.

 

 

 

Naar overzicht