Mobiele menu knopZoek knop
Nieuws - Menu:

Opnieuw vroege piek in tekenbeetseizoen

Tekenradar.nl meldt dat het aantal tekenbeetmeldingen voor het tweede jaar op rij al vroeg piekt. Begin juni was het aantal tekenbeetmeldingen per week nog 20% hoger dan gemiddeld, nu is dat gedaald tot minder dan de helft van het 5-jaarsgemiddelde. Toch lopen nog elke week duizenden mensen een tekenbeet op. Controleren op tekenbeten blijft dus belangrijk, zeker in de vakantieperiode.

 

ZonMw fotoControleer op tekenbeten, ook tijdens de vakantie.

In juni en juli de helft van alle tekenbeten

Elk jaar worden op tekenradar.nl in juni en juli ongeveer de helft van alle tekenbeetmeldingen gedaan. Vorig jaar was er een opvallende vroege piek in het aantal tekenbeetmeldingen in juni, maar nam tijdens een droge periode in juli het aantal meldingen zeer sterk af. Ook dit jaar lijkt het tekenbeetseizoen vroeg te pieken, rond het midden van juni, met daarna een daling, die wel minder steil is dan vorig jaar. Het totaal aantal meldingen in de eerste helft van het jaar ligt 37% lager dan vorig jaar, maar is vergelijkbaar met het aantal meldingen in 2013, 2014 en 2017. Het is niet uit te sluiten dat het aantal tekenbeetmeldingen per week nog zal stijgen deze maand, zeker nu de vakanties beginnen, ook kan aandacht voor Tekenradar een rol spelen. Bij 34% van de tekenbeetmeldingen in 2019 wordt aangegeven dat ze in de tuin zijn opgelopen, en bij 52% in het bos, wat vergelijkbaar is met voorgaande jaren. Elk jaar lopen we in Nederland ruim één miljoen tekenbeten op. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet.

grafiekdefAantal tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl per week.

Ziekte van Lyme

In Nederland krijgen elk jaar 27.000 mensen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Vaak is de enige klacht een rode ring of vlek op de huid, maar elk jaar ontstaat bij 1.500 mensen meteen ernstigere klachten. Dit zijn bijvoorbeeld zenuwklachten, gewrichtsklachten of hartklachten. De meeste mensen met de ziekte van Lyme knappen na een behandeling met antibiotica op, maar jaarlijks houden ongeveer 1.000 tot 2.500 mensen langdurig last van klachten. Via tekenradar.nl kun je zien waar in de afgelopen periode veel mensen zijn gebeten door een teek, en waar mensen de ziekte van Lyme hebben opgelopen. Je kunt jezelf op deze website ook aanmelden voor deelname aan onderzoek als je een tekenbeet of lyme hebt opgelopen.

 

Koorts na een tekenbeet

Met de data van het onderzoek kijken onderzoekers hoe het ontstaan van langdurige klachten na Lyme voorspeld kan worden. Ook kijken de onderzoekers of er bij koorts na een tekenbeet andere ziekteverwekkers dan de Lyme bacterie gevonden kunnen worden. In 1 op de 3 teken zitten namelijk andere ziekteverwekkers dan de lymebacterie. Besmetting daarmee kan enkele dagen tot weken na de tekenbeet klachten veroorzaken, zoals koorts en andere griepachtige verschijnselen. Via Tekenradar.nl onderzoeken we hoe vaak een tekenbeet in Nederland tot deze klachten leidt, hoe ernstig de klachten zijn, en of ze de ziekte van Lyme beïnvloeden. Vorig jaar bleek al iemand door een andere bacterie – Borrelia miyamotoi – ziek te zijn geworden. Van deze bacterie is sinds een paar jaar bekend dat die in Nederlandse teken voorkomt, en dit is pas de 2de keer dat ziekte door deze bacterie in Nederland gevonden is. In 2018 hebben 150 mensen koorts na een tekenbeet gemeld op Tekenradar.nl. Ook bij deze groep zal gekeken worden of Borrelia miyamotoi of andere verwekkers de koorts veroorzaakt hebben.

 

Nagelteek_170218496Een volwassen vrouwtjes teek naast een vingernagel, tekennimfen en larfjes zijn kleiner.

 

Meedoen aan onderzoek

Kinderen en volwassenen met lyme kunnen meedoen aan onderzoek door zich aan te melden op www.tekenradar.nl bij de start van een antibioticabehandeling na een tekenbeet. Ook volwassenen met plotselinge koorts na een tekenbeet kunnen zich aanmelden voor het onderzoek.

 

Ook op vakantie: controleer op tekenbeten!

Nu veel mensen op vakantie gaan is het weer extra belangrijk te controleren op tekenbeten. Ben je in het bos, de duinen of in het park geweest, controleer jezelf daarna dan op tekenbeten. En vergeet niet om jezelf ook te controleren wanneer je in de tuin bent geweest. Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. Kijk op www.tekenradar.nl hoe je het best een teek kunt verwijderen.

 

Kijk voor meer informatie op rivm.nl/tekenbeet, www.expertisecentrumlyme.nl  en tekenradar.nl.

Naar overzicht