Mobiele menu knopZoek knop
Nieuws - Menu:

Verwachting Tekenradar: sterke toename tekenactiviteit door mooi weer

Afgelopen week werden beduidend meer tekenbeten gemeld op Tekenradar.nl dan in de voorgaande weken. Met hoge temperaturen voor komend weekend in het vooruitzicht loopt ook de kans op een tekenbeet sterk op. Het is daarom belangrijk om na een bezoek aan het groen een tekencheck te doen.

 

meldkaart_4april2018Tekenbeten en lyme gemeld van 28 maart t/m 4 april (bron: Tekenradar.nl)

De afgelopen week nam het aantal tekenbeten dat werd doorgegeven op Tekenradar.nl sterk toe ten opzichte van de voorgaande weken. Vanuit vrijwel heel het land kwamen tekenbeet meldingen binnen op de site en ook meldden meerdere mensen de ziekte van Lyme (zie rechter figuur).

 

De komende dagen loopt de voorspelde activiteit van teken in het hele land sterk op door de verwachte hoge temperaturen. In het zuiden, midden en oosten van het land wordt zelfs een paar dagen het niveau ‘zeer hoog’ bereikt (zie figuur hieronder).

tekenverwachting 11 april 2018Screenshot van Tekenradar.nl met de tekenactiviteitsverwachting voor 11 april

Na bezoek aan groen tekencheck doen! Een kleine moeite

Ondanks dat de tekenactiviteitsverwachting geen inzicht geeft in het aantal teken dat op een bepaalde plaats zit is het raadzaam om altijd een tekencheck te doen na een bezoek aan het groen. Met groen bedoelen we niet alleen bos, heideterreinen en duinen maar ook parken, speeltuinen en tuinen. Uit de tienduizenden tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl blijkt dat ongeveer een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin.

 

Door het verwachte mooie weer zullen meer mensen het groen in trekken waardoor meer mensen risico lopen op een tekenbeet. Gemiddeld leiden twee op de honderd tekenbeten tot de ziekte van Lyme. Verwijder een teek zo snel mogelijk als hij gebeten heeft. Hoe korter de teek in de huid zit, hoe kleiner de kans dat de teek ziekteverwekkers overdraagt. In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe je een teek het beste kunt verwijderen.

 

Filmpje over teken verwijderen

 

Meld tekenbeten en lyme

Krijg u binnen enkele dagen een rode ring of vlek, of heeft u andere verschijnselen die kunnen duiden op de ziekte van Lyme, neem dan contact op met de huisarts. Meld tekenbeten en lyme op www.tekenradar.nl en draag daarmee bij aan onderzoek naar de gevolgen van tekenbeten en Lymeziekte! Sinds vorig jaar kunnen ook kinderen meedoen aan het onderzoek.

 

Tijdens de Week van de Teek vanaf 16 april zal er nog extra aandacht voor teken en de ziekte van Lyme gevraagd worden. Zie www.weekvandeteek.nl.

teken op duimTeken op nagel van een duim. Linksboven vrouwtje, daaronder het mannetje, rechtsboven de nimf en daaronder een larfje (bron: RIVM)

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University en Kees van den Wijngaard, RIVM, beiden verbonden aan Tekenradar.nl
Foto’s: Tekenradar.nl en RIVM

Naar overzicht