Mobiele menu knopZoek knop
Nieuws - Menu:
RSS

Actueel op tekenradar.nl

Hieronder vindt u een overzicht van het actuele tekennieuws van tekenradar.nl

Grootschalig onderzoek naar preventief antibioticagebruik tegen ziekte van Lyme

Het RIVM en Wageningen University starten vandaag aan het begin van de “Week van de Teek” een grootschalig onderzoek waarbij gekeken wordt of preventief antibioticagebruik na een tekenbeet de ziekte van Lyme kan voorkomen. Van de ruim 3400 teken die afgelopen jaar via Tekenradar.nl naar het RIVM zijn opgestuurd bleek ruim 20 procent besmet te zijn met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ongeveer drie procent van de mensen met een tekenbeet liep de ziekte van Lyme op.

Lees verder

Help Tekenradar.nl te verbeteren

We willen u vragen om een enquête over het gebruik van Tekenradar.nl in te vullen.

Lees verder

Meer tekenbeten gemeld dan verwacht op Tekenradar.nl

Sinds de lancering op 28 maart 2012 zijn er al ruim 2000 tekenbeten doorgegeven op www.tekenradar.nl. Er zijn meer dan 600 teken opgestuurd voor analyse op de aanwezigheid van de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Vijftig procent van de tekenbeten wordt opgelopen in het bos en veertig procent in de tuin. De teken worden meestal binnen 24 uur verwijderd.

Lees verder

Miljoen beten per jaar, maar hoe gaat dat precies?

Ook deze zomer wachten miljoenen teken in het groen onze recreërende blote benen met smart op. Een nieuwe voorlichtingsfilm brengt in beeld hoe de teek op ons overstapt. Ken de teek, doe de tekencontrole en verwijder teken direct.

Lees verder

Tekenactiviteit neemt aankomende week toe

Met het stijgen van de temperatuur de komende tien dagen zal de tekenactiviteit toenemen en in grote delen van het land een hoog tot zeer hoog niveau bereiken. Het hoogste niveau wordt het eerst bereikt in het zuidoosten van Nederland.

Lees verder

Tekenradar.nl: verwachte tekenactiviteit en meldpunt tekenbeten

Voordat mensen de natuur ingaan, kunnen ze vanaf nu op de website Tekenradar.nl kijken wat de verwachte tekenactiviteit is. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is om te controleren op tekenbeten. Daarnaast kunnen mensen op de website tekenbeten of een rode ringvormige uitslag melden. Ook kunnen zij verwijderde teken opsturen om te laten onderzoeken of de teek besmet is. De website Tekenradar.nl is een initiatief van Wageningen University en het RIVM.

Lees verder

Game Teek Control

Om kinderen te leren wat teken zijn, waar ze zitten en wanneer je op teken gecontroleerd moet worden, is er nu een computergame Teek Control.

Lees verder

Week van de Teek: 26 maart t/m 1 april 2012

De Week van de Teek vindt in 2012 plaats van 26 maart tot en met 1 april.

Lees verder