Mobiele menu knopZoek knop
Over Tekenradar.nl - Menu:

Onderzoek naar ziekte van Lyme en koorts na een tekenbeet

Tekenradar onderzoek naar ziekte van Lyme bij kinderen

Sommige mensen houden klachten nadat zij de ziekte van Lyme hebben gekregen. Ook na behandeling met antibiotica. Het gaat dan om klachten als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen. In onderzoek via Tekenradar wordt gekeken hoe vaak deze klachten voorkomen bij kinderen en volwassenen, en wat de oorzaken zijn. Volwassen deelnemers met de ziekte van Lyme zijn er al genoeg, maar kunnen door een tekenbeet of Lyme te melden nog wel meedoen aan het Tekenradar-vragenlijst onderzoek.

 

Kinderen (jonger dan 18 jaar) kunnen worden aangemeld voor het onderzoek als ze een antibioticabehandeling starten voor een rode ring of vlek (erythema migrans(?)). Aanmelden kan via de aanmeldknop hieronder of via de arts, tot maximaal 4 dagen na start van de behandeling. Hun gezondheid wordt dan een jaar lang gevolgd.

 

Meld hier een rode ring of vlek bij een kind die recent is vastgesteld, om mee te doen aan het onderzoek.

 

Door dit onderzoek hopen wij in de toekomst langdurige klachten na de ziekte van Lyme beter te kunnen voorkómen en behandelen, bij zowel kinderen als volwassenen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM en de Lyme-centra en afdelingen kindergeneeskunde van het AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.

 

 

Pandora onderzoek naar koorts na een tekenbeet (16 jaar en ouder)

Naast de lymebacterie zitten er vaak ook andere ziekteverwekkers in teken, zoals parasieten, bacteriën en virussen. Na een tekenbeet kunnen daardoor onder andere koorts en andere griepachtige verschijnselen ontstaan. Het is nog niet bekend hoe vaak een tekenbeet in Nederland tot deze ziekten leidt, hoe ernstig de klachten kunnen zijn, en of ze de ziekte van Lyme beïnvloeden. Door het Pandora onderzoek naar mensen met koorts na een tekenbeet, hopen de onderzoekers daar meer inzicht in te krijgen.

 

U kunt zich hier aanmelden voor het onderzoek als u koorts na een tekenbeet krijgt en 16 jaar of ouder bent. De gezondheid van onderzoeksdeelnemers wordt een jaar gevolgd.

 

Door dit onderzoek hopen wij in de toekomst diagnose en behandelrichtlijnen voor andere tekenbeetziekten dan Lyme te verbeteren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Lyme-centrum van het AMC en het RIVM. Patiënten met koorts na een tekenbeet kunnen ook via het AMC meedoen.

 

Het Pandora onderzoek wordt mogelijk gemaakt door ZonMw en het ministerie van VWS.