Kunnen kinderen meedoen aan het onderzoek?

Ongeveer een kwart van alle tekenbeten wordt opgelopen door kinderen van 0 t/m 17 jaar. Sinds 2017 kunnen daarom ook kinderen met de ziekte van Lyme meedoen aan het LymeProspect onderzoek. Zo kan vastgesteld worden of de kans op klachten na behandeling voor de ziekte van Lyme anders is bij kinderen dan bij volwassenen, en ook of mogelijk andere oorzaken een rol spelen.

 

Meld hier een rode ring of vlek, of andere vorm van de ziekte van Lyme, om mee te doen aan het onderzoek.

Tekenbeet, rode ring of vlek, of andere vorm van de ziekte van Lyme melden

 

Kinderen die een antibioticabehandeling gaan beginnen tegen de ziekte van Lyme kunnen zich hierboven aanmelden. Voor jonge kinderen kunnen de ouders/verzorgers de aanmelding doen en vragenlijsten invullen. Tijdens het onderzoek wordt de gezondheid van deelnemers een jaar lang gevolgd.

 

Door dit onderzoek hopen wij in de toekomst langdurige klachten na de ziekte van Lyme beter te kunnen voorkómen en behandelen, bij zowel kinderen als volwassenen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM en de Lyme-centra en afdelingen kindergeneeskunde van het AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Patiënten met de ziekte van Lyme kunnen ook via deze drie deelnemende Lyme-centra meedoen.

 

Het LymeProspect-onderzoek wordt mogelijk gemaakt door ZonMw en het ministerie van VWS.