Mobiele menu knopZoek knop
Over Tekenradar.nl - Menu:

Cijfers en onderzoeksresultaten

Sinds de start van Tekenradar.nl in 2012 zijn meer dan 50 duizend tekenbeten gemeld, met elk jaar tussen de 7 en 10 duizend tekenbeetmeldingen. Meer dan 35.000 mensen hebben een account aangemaakt om tekenbeten en Lyme te kunnen melden en onderzoeksvragenlijsten in te kunnen vullen.

 

Er is een duidelijke invloed van het tekenseizoen op het aantal meldingen, waarbij in juni en juli het aantal tekenbeetmeldingen meestal het hoogst is, met gemiddeld ongeveer 50% van de jaarlijkse tekenbeetmeldingen (zie grafiek). Daarnaast is de belangstelling voor de site ook van invloed op het aantal meldingen, bijvoorbeeld op momenten dat de media aandacht geven aan teken en Lyme, of Tekenradar.nl.

gemiddel aantal tekenbeetmeldingen op tekenradar (2012-2016)Het aantal tekenbeetmeldingen piekt jaarlijks meestal in juni en juli, met gemiddeld 50% van het aantal meldingen per jaar.

Geografisch laten de tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl zien waar in Nederland de grootste tekenbeetdichtheid is (zie kaart). Dat wil niet zeggen dat op plekken waar de tekenbeetdichtheid laag is geen teken zitten: het kan ook zijn dat daar geen of nauwelijks mensen komen.

Website_tekendichtheidDe tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl laten ook geografisch relatieve verschillen zien in tekenbeetdichtheid.

 

Meer onderzoeksresultaten

In 2013 kon met teken verkregen via Tekenradar.nl een snelle inventarisatie plaatsvinden van de populatie blootstelling aan Borrelia miyamotoi, een andere Borrelia soort dan de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. [link naar publicatie]

 

Ook zijn tekenbeet meldingen via Tekenradar.nl gebruikt om te kijken hoe groot de kans op Lyme is na een tekenbeet, en of deze voorspeld kan worden met metingen aan de teek. [link naar publicatie]

 

Momenteel worden nog verschillende onderzoeken via Tekenradar.nl geanalyseerd of uitgevoerd, mede gefinancierd door ZonMw. Zodra onderzoeksresultaten beschikbaar komen zullen ze op deze pagina worden getoond.